czwartek, 9 lutego 2017

Łopatka w majeranku

Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ok. 5 łyżek majeranku
- łyżka soli
- ok. 0,5 szkl. oleju

Sposób przygotowania:
1. Z przypraw i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią mięso.
2. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zostawiamy na noc w lodówce.
3. Mięso pieczemy w 180st bez termoobiegu przez 1  godzinę. Po upieczeniu zostawiamy mięso w rękawie do wystudzenia.

wtorek, 7 lutego 2017

Pieczeń drobiowa

Składniki:
- 2 kg ćwiartek z kurczaka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 kromki chleba
- 100-150ml mleka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20dag żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki konserwowe
- przyprawy - sól, papryka słodka i ostra, natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Mięso z ćwiartek obieramy, chleb moczymy w mleku.
2. Mięso mielimy razem z odciśniętym chlebem, cebulą i czosnkiem.
3. Paprykę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
4. Do masy mielonej dodajemy jajka, mannę, przyprawy i dokładnie wyrabiamy i wkładamy do formy.
5. Pieczemy w 180st przez ok. 1,5h.


Kotlety mielone

Składniki:
- 0,5kg mielonego mięsa
- 1 duże jajko
- pół cebuli
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- olej
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek (opcjonalnie), ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
2.Dokładnie wyrabiamy, formujemy i obtaczamy w bułce.
3. Smażymy na małym ogniu.
SMACZNEGO!!!!

czwartek, 2 lutego 2017

Buraczki zasmażane

Składniki:
- 3 średnie buraki
- pół cebuli
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki chrzanu
- olej
- przyprawy: sól.

Sposób przygotowania:
1. Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie drobno je ścieramy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dosypujemy mąkę i smażymy ją do zarumienienia.
3. Do zasmażki dodajemy buraczki. W razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Doprawiamy chrzanem i krótko dusimy.

SMACZNEGO!!!

środa, 1 lutego 2017

3 bit

Z ciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P)


Składniki: (mała blacha)
-300g herbatników
-masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki)

MASA BUDYNIOWA:
-100g masła
- 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka)
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mleka

MASA ŚMIETANOWA:
- 500ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- żelatyna deserowa (u mnie 1 opakowanie przeznaczone na 500ml kremówki)

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników.
2. Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników.
3. Kładziemy drugą warstwę herbatników.
4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników.
5. Układamy trzecią warstwę herbatników.
6. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników.
7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta.

 SMACZNEGO!!!

Pulpety w sosie cebulowym

Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- kilka łyżek bułki tartej
- marchewka
- 3 spore cebule
- mąka
- olej
- przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.
2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy 2 łyżki mąki, którą należy zarumienić i zalewamy wodą cały czas mieszając.
3. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i wrzucamy do sosu. Dusimy, doprawiamy sos majerankiem, solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną/jęczmienną.


SMACZNEGO!!!