Z ciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P)
Składniki: (mała blacha)
-300g herbatników
-masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki)
MASA BUDYNIOWA:
-100g masła
- 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka)
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mleka
MASA ŚMIETANOWA:
- 500ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- żelatyna deserowa (u mnie 1 opakowanie przeznaczone na 500ml kremówki)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników.
2. Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników.
3. Kładziemy drugą warstwę herbatników.
4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników.
5. Układamy trzecią warstwę herbatników.
6. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników.
7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz