środa, 1 lutego 2017

Pulpety w sosie cebulowym

Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- kilka łyżek bułki tartej
- marchewka
- 3 spore cebule
- mąka
- olej
- przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.
2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy 2 łyżki mąki, którą należy zarumienić i zalewamy wodą cały czas mieszając.
3. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i wrzucamy do sosu. Dusimy, doprawiamy sos majerankiem, solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną/jęczmienną.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz